Wat Suzanne als grafisch vormgever bij Arrangé precies doet? Dat is eigenlijk niet in een paar zinnen uit te leggen. De verschillende klanten, het creatieve proces en de samenwerkingen binnen Arrangé… Suzanne werpt er een blik op. 

‘Mijn werkzaamheden bij Arrangé kort samengevat? Ik verzorg de lay-out en typografie voor huisstijldragers, zoals bijvoorbeeld flyers, posters, brochures en advertenties. Maar ook ontwikkel ik huisstijlen, waar logo’s onder vallen. Hierbij maak ik bewuste keuzes voor het lettertype, de lettergrootte, beeld- én kleurgebruik. Zowel online als offline.'

Suzanne Neelemans

Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg - HBO Art, Communication & Design

LUCA School of Arts Gent – Postgraduaat Brand- & Packagingdesign

Boodschap duidelijk maken door vormgeving

'Het is van belang dat ik kan inschatten wat visueel mogelijk is voor een bepaald doel. Hoe kan een bepaalde boodschap duidelijk worden gemaakt aan de hand van vormgeving? Grafisch ontwerp gaat verder dan zomaar een flyertje maken. Het moet een heldere boodschap hebben, aanzetten tot actie en bijdragen aan de marketingdoelstellingen. Dit alles rekening houdend met  het DNA van een opdrachtgever.

Creatief proces

Tijdens het creatieve proces bedenken wij Arrangé-ers een concept aan de hand van de wensen en behoeften van de opdrachtgever. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelgroep, de kanalen, maar uiteraard ook het budget. In overleg met Marscha ontstaat er een concrete briefing en daarna begint het vormgeven. Afhankelijk van de opdracht speel ik met kleuren, vormen, typografie, tekst en beelden. Hieruit ontstaan de eerste voorstellen.

Regelmatig bekijk ik deze met Marscha en Simone en overleggen we of hierin iets gewijzigd moet worden. We vinden het belangrijk dat de klant zich gehoord voelt, dus eventuele feedback van hun kant wordt doorgevoerd, mits het ontwerp grafisch gezien sterk blijft. Het mag tenslotte niet ten koste gaan van het doel. Na goedkeuring zorg ik dat het juiste bestand aangeleverd wordt bij de opdrachtgever, bij Simone of Marscha óf bij drukkers.

50 verschillende klanten

Het allerleukste aan werken bij Arrangé vind ik de diversiteit aan opdrachtgevers. De verschillende branches, huisstijlen en contactpersonen. Bij de ene opdracht formeel tekstgebruik, bij de ander informeel... Inmiddels heb ik al voor meer dan 50 verschillende klanten gewerkt! Hierdoor is werkelijk geen dag hetzelfde. Het fijne aan de terugkerende opdrachtgevers is dat ik ze steeds beter leer kennen. Ik kan sneller schakelen, omdat ik weet wat ze willen uitstralen. De diverse huisstijlen ben ik eigen geworden, waardoor ik de klant nóg meer kan ontzorgen.’